Pozovite nas -

PS4 ili Xbox One, koju konzolu odabrati?

Ako želite brzo i komparativnu analizu prednosti i mana koje nose obe konzole, priredili smo sledeću studiju koja vam može pomoći u izboru prave konzole za vas. Oba igračka sistema krasi nova i poboljšana grafika i obe konzole obećavaju sate igračke zabave za celu porodicu.


Hardware


Ako posmatramo dimenzije konzola, prve poene svakako osvoja PS4. Sistem je značajno manjih dimenzija nego Xbox One i prema tome lakši, što je korisno ako planirate da nosite svoju igračku zabavu sa vama. PS4 ima svedenije linije, minimalistički izgled koji elegantno sakriva portove za kontrolere i disk. Xbox One karalterišu oštre ivice i sada već prepoznatljiv “kockast” dizajn.

Xbox One je štedljiviji u pogledu trošenja energije, ostvarajući uštedu u rasponu od 20 do 30 vati. Ova ušteda je konzistentna u bilo kom režimu rada, strimovanju video materijala, pauzama ili u igranju neke od zahtevnijih igara. Ipak, PS4 je štedljiviji u standby režimu za sedam do osam vati. Ova ušteda se ostvaruje i dok konzola downloaduje sadržaj sa interneta. Oba sistema se mogu potpuno isključiti i tako gotovo potpuno izbeći trošenje električne energije.


Nijedan od sistema nije glasan ali dok je PS4 tih, Xbox One je praktično nečujan. Sa druge strane, Xbox One se tokom rada značajno greje a temperature dostižu 115 stepeni Farenhajta. Temperature koje dostiže PS4 se kreću oko 100 stepeni Farenhajta.


Konfiguracije


Kada govorimo o sirovoj moći procesora, ove dve konzole nikada nisu bile izjednačenije. Osnovna hardware konfiguracije je u suštini identična. Procesori dele istu arhitekturu i višeprocesorski dizajn dok GPU varira neznatno u brzini i broju operacija.


Ipak, pravi dokaz snage neke konzole je kvalitet grafike koju proizvodi a PS4 i Xbox One su praktično identični u ovom pogledu. Iako su neke analize pokazale da postoji razlika u broju frame-ova na pojedinačnim sistemima, ta razlika je gotovo neuočljiva dok koristite konzole u standardnom okruženju dnevne sobe na 1080p ekranom.


PS4 osvaja poene u sferi grafike na osnovu više rezolucije koju može da postigne sa određenim naslovima koju su portovani na obe konzole. Važno je napomenuti da ovo nije značajniji nedostatak za Xbox One. Ova konzola generiše grafiku koja je jednako dopadljiva kao i PS4.


Kontole


Ovo nije kategorija u kojoj je lako odabrati pobednika i ova činjenica govori dosta o kvalitetu obe konzole i njihovih periferija. Xbox 360 kontroler je bio mnogo praktičniji i prirodniji za rukovanje od PS3 kontrolera DualShock 3. Novi kontroler za PS4 (DualShock 4) je u velikoj meri uporediv sa Xbox One kontrolorem. Ipak, kontroler za Xbox One je neznatno ergonomičniji. Ovu prednost duguje svom dizajnu koji potencira oble ivice. Vaš kažiprst možete osloniti komforno između prednjih dugmadi i okidača koji se nalaze na poleđini. Teksture plasirane na analognim kontrolerom pomažu u lakšoj kontroli pokreta. Lep detalj su i impulsi koje kontroler šalje direktno u vrhove vaših prstiju.


PS4 kontroler odlikuje manje ispoliran ergonomski dizajn sa zanimljivim opcijama kao što je port za slušalice koji podržava svaki standardni set slušalica. Takođe, PS4 je uveo i opciju slanja i kotrole jačine zvuka kroz kontroler. Dodatni plus je i dopunjiva baterija koja dolazi sa kontrolorem i traje sedam časova kada zahteva ponovno punjenje. Većina izvora se slaže da Xbox One ima blagu prednost u ovoj kategoriji mada je važno napomenuti da je disparitet između ove dve konzole i njihovih kontrolera minimalan.


Cena PS4 je 400$ dok drugi kontroler košta 60$. Xbox One dolazi sa kinect uređajem i ima cenu od 500$ a dodatni kontroler će vas takođe koštati standardnih 60$. Opšti zaključak većine analiza koje se bave upoređivanjem ove dve konzole govore da izbor nikada nije bio teži a same konzole izjednačenije.


Bilo koji od sistema će biti sjajan poklon za Novu Godinu i Božićne praznike. U zavisnosti od toga kome kupujete poklon zavisiće i izbor konzole. Dok će PS4 pružiti više sati igračke zabave ozbiljnim igračima, Xbox One sa svojim multimedijalnim odlikama se čini kao pravi izbor za porodičnu zabavu.

Dodaj komentar

Morate biti ulogovani da biste dodali komentar